KKTC Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı
2024-2025 Sınav Kılavuzu, Burs Oranları ve Kontenjan Tablosu
Sınav Yeri

Sınav,Girne Üniversitesi Kampüsü’nde tek oturumda yapılacaktır. Online kayıt işlemleri için WhatsApp numaraları 0548 8411217 ve 05488299941′ dir.

Sınav salonlarına yerleştirme, aday numarasına göre yapılacaktır. Bu nedenle adayların, sınav binasına asılacak listelerden, sınava girecekleri salon numaralarını önceden saptayıp doğru salonda sınava girmeleri gerekir.

Online Kayıt ve Elden Başvuru

Online Kayıt
Girne Üniversitesi 2024 Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı başvuruları online olarak http://kktcsinav.kyrenia.edu.tr web adresinden yapılabilir.

Online kayıt işlemleri için adaylar 0548 8411217 ve 05488299941 numaralı WhatsApp hatlarıyla da iletişime geçebilirler.

Elden Başvuru
Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı’na Başvuru Formu doldurularak da başvuru yapılabilir.

Sınav kaydı için gereken belgeler
  • Sınav başvuru formu
  • 1 Adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik kartının aslı ve önlü arkalı fotokopisi

Sınav kaydı yapanlara ‘Girne Üniversitesi 2024 Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınav Giriş Belgesi’ kktcsinav.kyrenia.edu.tr web sayfası üzerinden verilecektir.

Başvuru Formu

Sınavda yanınızda bulundurmanız gereken belgeler
  • Kimliğinizi kanıtlayan pasaport, kimlik kartı, sürüş ehliyeti gibi benzeri resmi bir belge.
  • Girne Üniversitesi 2024 Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı giriş belgesi (İnternetten alınmış çıktı)
  • Kurşun kalem, tükenmez kalem ve silgi.
Sınavın Kapsamı ve Yönetimi

Sınav üç bölümden oluşacaktır:

1. Bölüm

• Ortak derslerle ilgili Türkçe Testi
  • Sosyal Bilimler-1 Testi
  • Matematik – 1 Testi
  • Fen Bilimleri – 1 Testi

Bu bölüm tüm adaylar tarafından cevaplanacaktır.

2. Bölüm

• Alan dersleri ile ilgili Edebiyat Testi
  • Sosyal Bilimler – 2 Testi
  • Matematik -2 Testi
  • Fen Bilimleri – 2 Testi

3. Bölüm

• Yabancı Dil (İngilizce) Testi.

İngilizce dışında her test 20 sorudan oluşur. İngilizce testi 40 sorudan oluşur. Sınava giren adaylara soru kitapçığı ile cevap kağıdı birlikte verilir. Sınava başlarken, salon görevlilerince verilecek usule göre işlem yapılması istenir.

Sınav süresi 3 saattir.

Puan Hesaplaması

Puan değerlendirilmesi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlıklı ve Yabancı Dil olmak üzere 4 türde yapılır.

Sözel Puan Hesaplaması: Edebiyat Testi ile Sosyal Bilimler – 2 Testi’nden alınan puanlar iki ile çarpıldıktan sonra Birinci Bölüm’den alınan puanla toplanır. Sonuç Sözel puanı verir.

Sayısal Puan Hesaplaması: Matematik – 2 Testi ile Fen Bilimleri – 2 Testi’nden alınan puanlar iki ile çarpıldıktan sonra Birinci Bölüm’den alınan puanla toplanır. Sonuç Sayısal puanı verir.

Eşit Ağırlıklı Puan Hesaplaması: Matematik – 2 Testi, ile Edebiyat Testi ve Sosyal Bilimler -2 Testi’nden alınan puanlar iki ile çarpıldıktan sonra Birinci Bölüm’den alınan puanla toplanır. Sonuç Eşit Ağırlıklı puanı verir.

Dil Puanı Hesaplanması: Dil (İngilizce) Testi’nden alınan puan iki ile çarpıldıktan sonra Birinci Bölüm’den alınan puan ile toplanır. Sonuç Dil puanını verir.

Cevap Kağıtlarının Değerlendirilmesi ve Yerleştirme
  • Cevap kağıtlarının değerlendirilmesi optik okuyucu ile yapılır.
  • Her doğru cevabın puan değeri 1’dir.
  • Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez.
  • Yerleştirme adayın tercih ettiği bölümün gerektirdiği puan türünde, en yüksek puana sahip adaylardan başlanarak ve birinci tercihleri esas alınarak yapılır.
  • Tahsis edilen genel kontenjanların dolması halinde, adayların ikinci tercihleri dikkate alınarak yerleştirme yapılır.
  • Adaylar, yerleştirildikleri programı değiştirmek isterlerse, değiştirmek istedikleri programda kontenjan olması halinde gerekli işlem yapılır. Ancak elde edilen burs hakkını yitirirler.
  • Tabloda kontanjanlardan Meslek Lisesi çıkışlı adaylar da tercih yapmaları halinde yararlanabilirler.
  • Kolejlerden mezun olacak öğrenciler, Girne Üniversitesi’nin tüm bölümlerine belirlenen kontenjanlar çerçevesinde GCE, A Level, GCSE AS Level, IGCSE- GCSE O’ Level, SAT, ACT sınav sonuç belgeleri ile kayıt yapabilirler.
Adayların Burs Kontenjanlarına Yerleştirilmesi

Burs kontenjanlarına yerleştirme işlemi kayıt hakkı elde edilen programın puan türünde en yüksek puanı alan öğrencilerden başlanarak yapılır.

Üniversiteye Ön Kayıt ve Kesin Kayıt Tarihleri

Üniversiteye kesin kayıt hakkı elde eden adaylarımız öğrenci işleri ile iletişime geçerek kayıt için detaylı bilgi alabilirler.

Sınavın Amacı

KKTC vatandaşları ile lise eğitimini 4 yıl boyunca kesintisiz olarak Kuzey Kıbrıs’taki liselerde tamamlamış T.C. vatandaşı adaylar lise eğitimini 4 yıl boyunca kesintisiz olarak Kuzey Kıbrıs'ta tamamlamış Yabancı Uyruklu adaylar için tahsis edilen 690 burs kontenjanı için adayların belirlenmesidir.

Burs Sınavı Örnekleri